Wat is Overgewicht? Gezondheidrisico´s

Woman stands on the scales. Measuring tape. Weight loss
Woman stands on the scales. Measuring tape. Weight loss

Overgewicht is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat steeds vaker voorkomt. Het heeft negatieve gevolgen voor de algehele gezondheid en verhoogt het risico op verschillende aandoeningen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat overgewicht precies is, welke risico’s het met zich meebrengt en hoe je een gezond gewicht kunt beheersen om de negatieve effecten te minimaliseren.

Definitie van Overgewicht

Overgewicht wordt gedefinieerd als een abnormale of buitensporige ophoping van lichaamsvet, wat kan leiden tot negatieve effecten op de gezondheid. Het wordt vaak beoordeeld aan de hand van de Body Mass Index (BMI), een maatstaf die het gewicht in verhouding tot de lengte plaatst.

Body Mass Index (BMI)

De BMI is een eenvoudige formule die het gewicht in kilogram deelt door het kwadraat van de lengte in meters. Het geeft een indicatie of iemand een gezond gewicht, ondergewicht, overgewicht of obesitas heeft. Een BMI van 25-29,9 wordt beschouwd als overgewicht, terwijl een BMI van 30 of hoger wordt geclassificeerd als obesitas.

Risico’s van Overgewicht

Overgewicht brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder:

 • Hart- en Vaatziekten: Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen zoals hartaanvallen, beroertes, hoge cholesterol en hoge bloeddruk.
 • Type 2 Diabetes: Overgewicht is sterk verbonden met de ontwikkeling van type 2 diabetes, een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren.
 • Hoge Bloeddruk: Overgewicht kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verder vergroot.
 • Gewrichtsproblemen: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten, waardoor het risico op gewrichtsproblemen zoals artrose en gewrichtspijn toeneemt.
 • Slaapapneu en Ademhalingsproblemen: Overgewicht is geassocieerd met slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk wordt onderbroken. Dit kan leiden tot vermoeidheid, verminderde slaapkwaliteit en andere ademhalingsproblemen.
 • Verhoogd Risico op Kanker: Overgewicht verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker, dikkedarmkanker, alvleesklierkanker en nierkanker.

Oorzaken van Overgewicht

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht, waaronder:

 • Voeding en Dieet: Een ongezond voedingspatroon dat rijk is aan calorieën, verzadigde vetten, suiker en zout kan leiden tot gewichtstoename.
 • Gebrek aan Lichaamsbeweging: Een sedentaire levensstijl met weinig lichamelijke activiteit draagt bij aan gewichtstoename en vertraagt de stofwisseling.
 • Genetische en Hormonale Factoren: Genetica en hormonale onevenwichtigheden kunnen bijdragen aan de neiging om gewichtstoename en vetopslag te ervaren.
 • Psychologische en Emotionele Factoren: Stress, verveling, emotioneel eten en andere psychologische en emotionele factoren kunnen bijdragen aan ongezonde eetgewoonten en gewichtstoename.

Beheersen van een Gezond Gewicht

Om een gezond gewicht te beheersen en overgewicht te voorkomen, zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen:

 • Gezonde Voedingskeuzes: Kies voor een uitgebalanceerd dieet met veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten.
 • Portiecontrole en Evenwichtige Maaltijden: Let op de portiegrootte en zorg voor evenwichtige maaltijden die voedzaam en verzadigend zijn.
 • Reguliere Lichaamsbeweging: Voer regelmatig lichaamsbeweging uit, zoals cardiovasculaire activiteiten, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.
 • Gedragsverandering en Mentale Gezondheid: Werk aan het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten, het beheersen van emotioneel eten en het omgaan met stressfactoren die kunnen bijdragen aan gewichtstoename.

Professionele Begeleiding en Ondersteuning

Indien nodig kun je professionele begeleiding en ondersteuning zoeken bij diëtisten, voedingsdeskundigen, personal trainers of gewichtsverliesprogramma’s om je te helpen bij het beheren van een gezond gewicht. Deze professionals kunnen je voorzien van persoonlijk advies, op maat gemaakte dieet- en trainingsplannen en ondersteuning bij gedragsverandering.

Conclusie

Overgewicht is een wijdverbreid gezondheidsprobleem dat ernstige risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Het begrijpen van de definitie, risico’s en oorzaken van overgewicht is essentieel om bewuste stappen te kunnen zetten naar het beheersen van een gezond gewicht. Door gezonde voedingskeuzes te maken, regelmatig te bewegen, gedragsverandering te bevorderen en indien nodig professionele begeleiding te zoeken, kun je jezelf ondersteunen bij het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van gezondheidsrisico’s die verband houden met overgewicht. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voor gepersonaliseerd advies en begeleiding bij het beheersen van je gewicht en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Bronnen voor Meer Informatie

 1. Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
 2. Hartstichting: www.hartstichting.nl
 3. Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): www.who.int
 4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK): www.niddk.nih.gov

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in