Wat is het Mediterraan dieet?

Wat is het Mediterraan dieet?
Wat is het Mediterraan dieet?

Het Mediterraan dieet is een eetpatroon dat is gebaseerd op de traditionele voedingsgewoonten van landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. Het is een eetpatroon dat rijk is aan groente, fruit, volle granen, peulvruchten, noten, vis en olijfolie, en beperkt in verzadigd vet, transvet en cholesterol. Het Mediterraan dieet bevat ook redelijke hoeveelheden wijn, meestal tijdens de maaltijd.

Het Mediterraan dieet is bekend om zijn gezonde voordelen, waaronder een verminderd risico op hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, sommige vormen van kanker en een vermindering van ontstekingen. Het dieet is ook geassocieerd met een verlaging van de bloeddruk en vermindering van het LDL-cholesterolgehalte, ook wel “slecht cholesterol” genoemd.

Het Mediterraan dieet is niet alleen beperkt tot voedingsmiddelen, maar ook een levensstijl waar gezelligheid, familie en vrienden centraal staan, met veel wandelen en fysieke activiteiten. Ook de cultuur van het traag eten wordt aangeraden, waar men de tijd neemt om te eten en te genieten van de maaltijd.

Het is belangrijk om te weten dat het Mediterraan dieet niet als een strikt dieet beschouwd moet worden, maar als een gezonde levensstijl die aangepast kan worden aan persoonlijke voorkeuren en culturele achtergronden. Er zijn verschillende varianten van het Mediterraan dieet, zoals het Cretese dieet, het Siciliaanse dieet, en ieder land heeft zijn eigen specifieke gerechten en ingrediënten.

Er zijn verschillende bronnen waar u meer informatie kunt vinden over het Mediterraan dieet:

  • De website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl. Hier kunt u informatie vinden over de aanbevolen hoeveelheden van de verschillende voedingsgroepen die in het Mediterraan dieet worden aanbevolen en hoe u een gezonde levensstijl kunt behouden.
  • De brochure “Eet Smakelijk en Gezond” van het Voedingscentrum. Deze brochure is gratis beschikbaar via de website van het Voedingscentrum of bij diverse verkooppunten zoals bibliotheken, huisartsen en apotheken.
  • Het boek “Eet Smakelijk en Gezond” is ook te verkrijgen in boekhandels en webshops.
  • Er zijn ook talrijke boeken geschreven over het Mediterraans dieet, zoals “The Mediterranean Diet: A Scientific Approach” van Dr. Artemis P. Simopoulos, “The Mediterranean Diet Plan: Heart-Healthy Recipes & Meal Plans for Every Type of Eater” van Dr. Wendy Bazilian, en “The Mediterranean Diet for Beginners: The Complete Guide – 40 Delicious Recipes, 7-Day Diet Meal Plan, and 10 Tips for Success” door Rockridge Press.
  • Er zijn ook verschillende websites zoals “Oldways Preservation Trust” (www.oldwayspt.org) die gespecialiseerd zijn in het verspreiden van informatie over het Mediterraan dieet en gezonde levensstijl.
  • Ook de website van de Gezonde School is een bron van informatie waar het Mediterraan dieet wordt gebruikt als leidraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in