Wat is de schijf van vijf?

Wat is de schijf van vijf?
Wat is de schijf van vijf?

De schijf van vijf is een voedingsrichtlijn die is ontwikkeld door de Nederlandse Voedingscentrum. Het is een eenvoudige manier om te zien hoeveel van welke voedingsmiddelen je nodig hebt voor een gezonde voeding.

De schijf van vijf bestaat uit vijf groepen voedingsmiddelen die in de juiste hoeveelheden worden genomen moeten worden voor een gezonde voeding:

  1. Groente en fruit: Dit zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels en moeten voor minstens 200 gram per dag genomen worden.
  2. Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten: Dit zijn de basis van de maaltijd en moeten voor minstens 3-4 porties per dag genomen worden.
  3. Melk, yoghurt, kaas: Dit zijn rijk aan calcium en moeten voor 2-3 porties per dag genomen worden.
  4. Vlees, vis, eieren, noten en peulvruchten: Dit zijn rijk aan eiwitten en moeten voor 2-3 porties per dag genomen worden.
  5. Vetten en suikers: Dit moet beperkt worden en moet voor maximaal een kleine hoeveelheid per dag genomen worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Schijf van Vijf geen dieet is, maar een richtlijn voor gezonde voeding. Het is bedoeld als hulpmiddel om mensen te helpen bij het maken van gezonde keuzes in hun dagelijkse voeding.

Hier zijn een aantal bronnen waar u meer informatie kunt vinden over de Schijf van Vijf:

  • De website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl. Hier kunt u informatie vinden over de aanbevolen hoeveelheden van de verschillende voedingsgroepen, zoals groente, fruit, granen, zuivel en vlees, vis of vega alternatieven. Ook kunt u er meer lezen over hoe u een gezonde levensstijl kunt behouden.
  • De brochure “Eet Smakelijk en Gezond” van het Voedingscentrum. Deze brochure is gratis beschikbaar via de website van het Voedingscentrum of bij diverse verkooppunten zoals bibliotheken, huisartsen en apotheken.
  • Het boek “Eet Smakelijk en Gezond” is ook te verkrijgen in boekhandels en webshops.
  • De Schijf van Vijf is ook te zien op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) www.nvwa.nl.
  • Ook de website van de Gezonde School is een bron van informatie waar de Schijf van Vijf wordt gebruikt als leidraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in