Wat is bloeddruk?

Wat is bloeddruk?
Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de druk van het bloed tegen de wanden van de bloedvaten. Het wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg). Er zijn twee soorten bloeddruk: systolische druk en diastolische druk.

Wat is Systolische druk?

Systolische druk is de druk in de bloedvaten wanneer het hart samentrekt en bloed uitpompt. Het is de bovenste waarde in een bloeddrukmeting, bijvoorbeeld 120 mmHg in een bloeddrukmeting van 120/80 mmHg. Systolische druk wordt gemeten tijdens de systole, dat is de fase van het hartcyclus waarin het hart zich samentrekt en bloed uitpompt naar de slagaders.

Hoge systolische druk (hypertensie) kan leiden tot problemen zoals hart- en vaatziekten, beroerte, nierschade en andere gezondheidsproblemen. Bij een persoon met een gezonde bloeddruk is de systolische druk meestal tussen de 90 en 120 mmHg.

Wat is Diastolische druk?

Diastolische druk is de druk in de bloedvaten wanneer het hart zich ontspant tussen twee hartslagen. Het is de onderste waarde in een bloeddrukmeting, bijvoorbeeld 80 mmHg in een bloeddrukmeting van 120/80 mmHg. Diastolische druk wordt gemeten tijdens de diastole, dat is de fase van het hartcyclus waarin het hart zich ontspant en bloed in de hartkamers wordt opgenomen.

Lage diastolische druk (hypotensie) kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid en andere symptomen. Bij een persoon met een gezonde bloeddruk is de diastolische druk meestal tussen de 60 en 80 mmHg.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel een te hoge als een te lage bloeddruk risico’s kunnen opleveren voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw bloeddruk te laten controleren en om de aanbevelingen van uw arts te volgen voor het beheer van bloeddruk.

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan leiden tot problemen zoals hart- en vaatziekten, beroerte, nierschade en andere gezondheidsproblemen. Een lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen en andere symptomen. Er zijn verschillende factoren die bloeddruk beïnvloeden, waaronder leefstijl, gewicht, dieet, roken, alcoholgebruik, stress en genetische aanleg.

Er zijn ook verschillende manieren om bloeddruk te meten, waaronder met een bloeddrukmeter die u thuis kunt gebruiken of met een bloeddrukmeter die door een arts of verpleegkundige wordt gebruikt. Het is belangrijk om regelmatig uw bloeddruk te laten controleren en om de aanbevelingen van uw arts te volgen voor het beheer van bloeddruk. Dit kan omvatten leefstijlveranderingen, medicijnen of beide.

Wat is een bloedrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een apparaat dat gebruikt wordt om de bloeddruk te meten. Er zijn verschillende soorten bloeddrukmeter, waaronder:

  • De armbandbloeddrukmeter: Deze bloeddrukmeter wordt om de bovenarm gewikkeld en gebruikt een inflatiebal of een drukmotor om de bloeddruk te meten. De meeste moderne armbandbloeddrukmeter zijn automatisch en elektronisch
  • De polsbloeddrukmeter: Deze bloeddrukmeter wordt om de pols gewikkeld en gebruikt een inflatiebal of een drukmotor om de bloeddruk te meten.
  • De manuele bloeddrukmeter: Dit type bloeddrukmeter is een soort van inflatiebal met een manometer om de druk te meten. Dit type bloeddrukmeter wordt vaak gebruikt door artsen en verpleegkundigen.

Er zijn ook bloeddrukmonitoren die verbonden zijn met smartphones of andere mobiele devices waarmee de bloeddruk kan worden gemonitord en opgeslagen.

Het is belangrijk om te weten dat bloeddrukmeters niet altijd 100% nauwkeurig zijn, dus het is aanbevolen om uw bloeddruk te controleren bij een arts of verpleegkundige voor een nauwkeurige meting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in