Toegevoegde suikers: Definitie, Impact op de gezondheid

Toegevoegde suikers: Definitie, Impact op de gezondheid
Toegevoegde suikers: Definitie, Impact op de gezondheid

Toegevoegde suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken tijdens de productie, verwerking of bereiding. Ze dragen bij aan de zoetheid en smaak van voedingsmiddelen, maar hun overmatige consumptie kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. In dit artikel zullen we de definitie van toegevoegde suikers bespreken, de impact ervan op de gezondheid onderzoeken en tips bieden voor een suikerbewust dieet.

Wat zijn toegevoegde suikers?

 1. Definitie: Toegevoegde suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken tijdens de productie, verwerking of bereiding. Dit omvat suikers zoals tafelsuiker (sacharose), high-fructose corn syrup, honing, ahornsiroop en andere geconcentreerde suikers.
 2. Onzichtbare bronnen van toegevoegde suikers: Toegevoegde suikers kunnen aanwezig zijn in een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals frisdranken, snoep, gebak, koekjes, ontbijtgranen, yoghurt, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden.

Impact van toegevoegde suikers op de gezondheid

 1. Overmatige calorie-inname: Toegevoegde suikers zijn een bron van overtollige calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename en het risico op obesitas vergroot.
 2. Verhoogd risico op chronische ziekten: Hoge inname van toegevoegde suikers is geassocieerd met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hartziekten en leververvetting.
 3. Negatieve effecten op de stofwisseling: Overmatige consumptie van toegevoegde suikers kan leiden tot insulineresistentie, verhoogde bloedsuikerspiegels en een verstoorde bloedlipidenbalans.

Tips voor een suikerbewust dieet

 1. Lees voedingsetiketten: Controleer de ingrediëntenlijst en zoek naar verborgen bronnen van toegevoegde suikers, zoals verschillende benamingen voor suiker (glucosestroop, dextrose, fructose, enz.).
 2. Kies natuurlijke voedingsmiddelen: Richt je op verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, mager eiwit en ongezoete zuivelproducten.
 3. Beperk suikerhoudende dranken: Verminder de consumptie van frisdranken, vruchtensappen en gezoete dranken, en kies in plaats daarvan voor water, ongezoete thee of zelfgemaakte smoothies.
 4. Bereid zelf maaltijden en snacks: Door zelf te koken en snacks thuis te maken, kun je de controle hebben over de hoeveelheid toegevoegde suikers in je voeding.
 5. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, gebak, ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers. Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden of te beperken.
 6. Kies voor natuurlijke zoetstoffen: Als je toch zoetheid wilt toevoegen aan je gerechten of dranken, kies dan voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol of monkfruit-extract in plaats van toegevoegde suikers.
 7. Wees voorzichtig met “gezonde” voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen die als “gezond” worden gepresenteerd, kunnen nog steeds aanzienlijke hoeveelheden toegevoegde suikers bevatten. Lees altijd de etiketten om er zeker van te zijn.

Het belang van bewustwording en matiging

 1. Bewustwording van suikerinname: Het begrijpen van de aanwezigheid en de impact van toegevoegde suikers kan helpen bij het maken van bewuste voedingskeuzes en het verminderen van de suikerinname.
 2. Matiging in het dieet: Het is niet nodig om suikers volledig te vermijden, maar het is belangrijk om de inname te matigen en een evenwichtig dieet te behouden.
 3. Gezonde balans: Concentreer je op een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.

Conclusie

Toegevoegde suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken tijdens de productie, verwerking of bereiding. Overmatige consumptie van toegevoegde suikers kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op obesitas en chronische ziekten. Door bewust te zijn van de aanwezigheid van toegevoegde suikers, etiketten te lezen en te kiezen voor natuurlijke voedingsmiddelen, kunnen we streven naar een suikerbewust dieet dat bijdraagt aan een goede gezondheid.

Bronnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in