Wat is het Keto Dieet?

Wat is het keto dieet? Een koolhydraatarm, vetrijk dieet dat het lichaam in ketose brengt voor gewichtsverlies en gezondheidsvoordelen.
Wat is het keto dieet? Een koolhydraatarm, vetrijk dieet dat het lichaam in ketose brengt voor gewichtsverlies en gezondheidsvoordelen.

De opkomst van het keto dieet is de afgelopen jaren explosief geweest, maar dit dieet heeft een lange en interessante geschiedenis. Oorspronkelijk ontwikkeld voor medische doeleinden, heeft het keto dieet nu een prominente plaats ingenomen als een populaire strategie voor gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen. Dit artikel zal dieper ingaan op de oorsprong, ontwikkeling en hedendaagse toepassingen van het keto dieet.

De oorsprong van het Keto Dieet

De creatie van het Keto Dieet

Het keto dieet werd in de jaren 1920 ontwikkeld als een therapeutisch dieet voor mensen met epilepsie. Het was bedoeld als een gezond alternatief voor vasten, een methode die destijds effectief was gebleken bij het verminderen van aanvallen. Rollin Woodyatt, een endocrinoloog, ontdekte dat ketonlichamen door de lever worden geproduceerd wanneer patiënten een vetrijk, koolhydraatarm dieet volgden. Dit leidde tot de ontwikkeling van het keto dieet in 1921.

De ontwikkeling van de klassieke Keto Aanpak

Hoewel Woodyatt het keto dieet introduceerde, was het dokter Dr. Peterman die het klassieke keto dieet, zoals we dat vandaag de dag kennen, verder ontwikkelde. Het moderne keto dieet volgt een 4:1 ratio van vet, eiwit en koolhydraten, wat betekent dat 90% van de calorieën uit vet komen, 6% uit eiwit en 4% uit koolhydraten. Deze verhouding is wat de meeste experts aanbevelen, hoewel voordelen ook kunnen worden ervaren bij een lagere vetinname, zoals 75% van de calorieën uit vet.

De populariteit van het Keto Dieet

Hoe het dieet terugkwam in populariteit

In 1994 bracht een aflevering van het populaire tv-programma “Dateline” het keto dieet weer onder de aandacht van het grote publiek. Een tweejarig kind dat leed aan ernstige epileptische aanvallen kon zijn aanvallen onder controle houden na het volgen van het keto dieet. Deze aflevering leidde tot hernieuwde interesse en onderzoek naar het dieet.

Het keto dieet kreeg nog meer aandacht toen de vader van het kind een film over hun ervaring regisseerde, met in de hoofdrol Meryl Streep. Hierdoor begonnen meer mensen de voordelen van het dieet te onderzoeken en toe te passen.

Begrijpen van het moderne Keto Dieet

Tegenwoordig wordt het keto dieet om veel meer redenen gevolgd dan alleen om epilepsie te beheersen. Het is bekend om zijn voordelen voor gewichtsverlies en wordt ook gedacht neurologische voordelen te hebben. Hoewel het niet duidelijk is wanneer de verschuiving naar gewichtsverlies plaatsvond, is het dieet de afgelopen jaren enorm populair geworden.

Wat doet het Keto Dieet?

Wat is het Keto Dieet?

Keto is een afkorting van ketogeen. Het dieet richt zich op een hoge vetinname en een lage koolhydraatinname. Het wordt gezegd dat een significante vermindering van koolhydraten het lichaam in een staat van ketose brengt, waarin het lichaam efficiënter vet verbrandt en vet in de lever omzet in ketonen, die energie leveren aan de hersenen.

Het keto dieet zou de insuline- en bloedsuikerspiegel verbeteren, en verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Er zijn verschillende vormen van het keto dieet, maar de meeste mensen volgen het standaard dieetplan.

Hoe werkt het Keto Dieet?

Wanneer je het keto dieet volgt, helpen de geconsumeerde voedingsmiddelen het lichaam in ketose te raken. Ketose is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer er niet genoeg koolhydraten in het lichaam zijn om in energie om te zetten. Het lichaam begint dan zijn vetreserves te gebruiken voor energie, waarbij ketonen worden geproduceerd die het lichaam voeden.

De voedingsmiddelen op het keto dieet leveren minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Na het beperken van je koolhydraatinname tot dit niveau, zal je lichaam binnen 3-4 dagen in ketose raken. Het standaard keto dieet vereist dat ongeveer 75% van de calorieën uit vet komen, 20% uit eiwit en slechts 5% uit koolhydraten.

Is het veilig?

De belangrijkste vraag die mensen hebben voordat ze dit dieet proberen, is of het veilig is. Hoewel duizenden mensen het dieet met succes volgen, zijn er enkele gevaren waar je je bewust van moet zijn.

Het is niet ongewoon om griepachtige symptomen te ontwikkelen wanneer het lichaam in ketose begint te raken. Deze symptomen, bekend als de ‘keto griep’, kunnen enkele dagen aanhouden en zijn moeilijk te hanteren, vooral de vermoeidheid die ermee gepaard gaat.

Andere veelvoorkomende bijwerkingen van het dieet zijn diarree, een verlaagde stofwisseling en een verhoogd risico op hartziekten als het dieet niet correct wordt gevolgd. Over het algemeen is het keto dieet echter veilig, mits correct gevolgd.

Hoe lang moet je het volgen?

Hoewel het keto dieet grotendeels veilig is, moet het slechts voor een bepaalde periode worden gevolgd. Het is dus niet een dieet dat je als nieuwe levensstijl kunt toevoegen. Experts raden aan het keto dieet niet langer dan een jaar te volgen en de nierfunctie tijdens het dieet in de gaten te houden.

Als je op zoek bent naar een kortetermijndieet om gewicht te verliezen en gezonder te worden, kan het keto dieet voordelig zijn. Vergeet echter niet dat er bijwerkingen zijn en dat het geen dieet is dat je op lange termijn moet volgen.

Veelvoorkomende fouten bij het Keto Dieet

Het dieet te snel beperken

Wanneer je met het keto dieet begint, is het verleidelijk om er meteen vol in te duiken. Dit betekent vaak dat je van een koolhydraatrijk dieet vol pasta en brood overschakelt naar slechts 20 gram koolhydraten per dag. Dit is een grote schok voor je lichaam en kan leiden tot onaangename bijwerkingen.

De sleutel tot succes met het keto dieet is om je koolhydraatinname geleidelijk te verminderen. Dit geeft je lichaam de kans om zich aan te passen aan de verminderde koolhydraatinname en helpt bij het verminderen van die vervelende bijwerkingen.

Het eten van de verkeerde soorten vetten

Wanneer je hoort dat je bij het keto dieet voornamelijk vetten moet eten, denk je misschien dat dit betekent dat je alle soorten vet kunt eten. Dit is niet het geval. Je moet vooral gezonde vetten eten, niet verzadigde vetten.

Als je begint met het eten van vette hamburgers en junkfood, zul je geen resultaten zien. In plaats daarvan moet je je richten op gezonde vetten, zoals die in avocado’s en kokosolie, evenals grasgevoerd vlees.

Onvoldoende water drinken

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven bij elk dieetplan, maar vooral bij het keto dieet. Omdat koolhydraten water in het lichaam opslaan, kan een gebrek aan koolhydraten ervoor zorgen dat je lichaam snel uitdroogt.

Het drinken van voldoende water is cruciaal om uitdroging te voorkomen en je energieniveau op peil te houden.

Te weinig groenten en fruit eten

Bij het focussen op een hoge vetinname is het gemakkelijk om groenten te vergeten. Hoewel groenten slechts een klein deel van je dieet uitmaken, moet je er toch voor zorgen dat je voldoende eet om de voedingsvoordelen te krijgen. Focus op niet-zetmeelrijke groenten en vruchten zoals bessen. Je moet ongeveer 1-3 porties groenten twee keer per dag eten op het keto dieet.

Voorbereiding op de bijwerkingen

Niet iedereen ervaart dezelfde bijwerkingen van het keto dieet, maar het is goed om voorbereid te zijn. In de eerste paar dagen kun je last krijgen van duizeligheid, vermoeidheid en zelfs de keto griep. Deze bijwerkingen kunnen moeilijk te verdragen zijn, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent.

Plan je maaltijden om ingrediënten op te nemen die je energie geven en zorg ervoor dat je het de eerste paar dagen rustig aan doet terwijl je lichaam zich aanpast.

De do’s en don’ts van eten op Keto

Eetdo’s

De voedingsmiddelen waar je je op moet richten bij het keto dieet zijn onder andere:

 • Vette dierlijke eiwitten
 • Groenten
 • Natuurlijke vetten en oliën

Een groot deel van het keto dieet bestaat uit het consumeren van vette dierlijke eiwitten, zoals eieren, gevogelte, vlees en vis. Je zult ook veel groenten eten, zoals spinazie, komkommers, boerenkool en broccoli. Qua oliën moet je kiezen voor duurzame palm- en koolzaadoliën, naast natuurlijke vetten zoals cacaoboter.

Eetdon’ts

Nu we de voedingsmiddelen hebben besproken die je kunt eten, wat moet je vermijden? De belangrijkste dingen die je moet vermijden op het keto dieet zijn:

Je zult suiker uit je dieet moeten schrappen, inclusief natuurlijke suikers in fruit. Behalve een beperkte hoeveelheid bessen, moet je alle andere vruchten vermijden. Ook alcohol wordt afgeraden tijdens de ketosefase.

Eetbeperkingen

Naast de voedingsmiddelen die je kunt en niet kunt eten, zijn er enkele voedingsmiddelen die je moet beperken. Dit betekent dat je ze in zeer kleine hoeveelheden kunt eten. De voedingsmiddelen die hierbij horen zijn:

 • Zetmeelrijke wortelgroenten
 • Koolhydraten

Hoewel je de meeste groenten kunt eten op het keto dieet, moet je het aantal zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen en wortelgroenten, beperken. Je koolhydraatinname moet beperkt blijven tot minder dan 50 gram per dag, idealiter rond de 20 gram voor de beste resultaten.

Enkele basisregels om te volgen

Om het volgen van het keto dieet gemakkelijker te maken, zijn er een paar basisregels die je kunt aannemen. Je krijgt bijvoorbeeld niet veel elektrolyten binnen, dus je zult deze moeten aanvullen met zeezout. In plaats van elektrolytdrankjes, drink kippenbouillon.

Vermijd ook het consumeren van producten met weinig vet of weinig suiker. Als je bijvoorbeeld yoghurt eet, zorg dan dat het volvet is en geen vetarme optie. Je hebt een goed niveau van vet in je dieet nodig, dus dit mag niet worden beperkt. Vergeet ook niet dat je je moet richten op gezonde vetten en niet gewoon vet junkfood kunt eten.

Keto-griep: tijdelijke symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid bij aanpassing aan een koolhydraatarm, vetrijk keto dieet.
Keto-griep: tijdelijke symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid bij aanpassing aan een koolhydraatarm, vetrijk keto dieet.

Wat is ketose?

Wat is ketose?

Ketose is een proces dat van nature in het lichaam optreedt wanneer er niet genoeg koolhydraten zijn om in energie om te zetten. Om de brandstof te genereren die het lichaam nodig heeft, worden vetreserves gebruikt.

Wanneer vet wordt verbrand, produceert het zuren die ketonen worden genoemd, die vervolgens als energie kunnen worden gebruikt. Deze worden in de lever geproduceerd en naar de hersenen gestuurd. Het is belangrijk op te merken dat te veel ketonen het lichaam kunnen vergiftigen. Bij diabetici treedt ketose van nature op vanwege beperkte glucosewaarden.

Wat zijn de voordelen?

Ketose zou een aantal gezondheidsvoordelen opleveren. Het kan helpen epileptische aanvallen te beheersen, snel gewichtsverlies te bereiken en het slechte cholesterol te verbeteren.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan om te bepalen of ketose voordelig kan zijn voor acne, metabool syndroom en kanker, om maar een paar aandoeningen te noemen.

Begrip van het verschil tussen ketose en ketoacidose

Hoewel ketose een aantal gezondheidsvoordelen kan opleveren, kan het ook leiden tot ketoacidose. In tegenstelling tot ketose kan ketoacidose extreem gevaarlijk zijn voor de gezondheid, vooral voor diabetici.

Als het ketonengehalte te hoog wordt, veroorzaakt het ketoacidose. Dit vergiftigt het lichaam en vormt binnen 24 uur een aanzienlijk gezondheidsrisico. Daarom is het belangrijk voor mensen die het keto dieet volgen om hun nierfunctie regelmatig te controleren. Mensen met diabetes moeten extra voorzichtig zijn voordat ze dit dieet volgen.

Hoe lang duurt ketose?

Het duurt ongeveer 3-4 dagen voordat het lichaam in ketose raakt na het beperken van koolhydraten. Voor sommigen kan het tot een week duren om in het proces te komen. Er zijn dingen die je kunt doen om de tijd te verkorten, zoals het verhogen van de inname van hoogwaardige vetten en het consumeren van slechts 20-50 gram koolhydraten per dag.

Wat betreft hoe lang het lichaam veilig in ketose kan blijven, zijn er tegenstrijdige adviezen. Sommige studies hebben aangetoond dat Inuits bijvoorbeeld permanent in een staat van ketose blijven.

Wanneer ketose wordt gebruikt om epileptische aanvallen bij kinderen te behandelen, kunnen ze tot 12 jaar worden behandeld met ketose. Voor gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen raden experts echter aan om het keto dieet niet langer dan 12 maanden te volgen.

Over het algemeen moet je streven naar het houden van het lichaam in ketose voor maximaal een jaar. Het is echter altijd verstandig om met je arts of zorgverlener te overleggen voordat je met het keto dieet begint. Dit zorgt ervoor dat je het correct volgt, afhankelijk van je specifieke dieetbehoeften.

Welke aandoeningen kan het Keto Dieet helpen?

Obesitas

Een van de belangrijkste aandoeningen waarvoor het keto dieet kan worden gebruikt, is obesitas. Het is al lang bekend dat koolhydraatarme diëten geweldig kunnen zijn voor gewichtsverlies. Er zijn verschillende studies die de voordelen van het keto dieet in termen van gewichtsverlies benadrukken.

Een studie toonde aan dat mannen die het keto dieet 24 weken volgden, twee keer zoveel vet verloren als degenen die een vetarm dieet volgden. De studie toonde ook aan dat hun niveaus van het goede cholesterol stegen.

Het keto dieet kan ook helpen de eetlust te verminderen. Hierdoor kan het gemakkelijker zijn om vol te houden in vergelijking met sommige andere caloriearme en vetarme diëten.

Metabool Syndroom

Een andere aandoening waarbij een keto dieet kan helpen, is het metabool syndroom. Soms bekend als prediabetes, wordt deze aandoening veroorzaakt door insulineresistentie. Wanneer je het metabool syndroom hebt, verhoogt dit je risico op diabetes en hartziekten.

Door het volgen van een keto dieet kunnen de symptomen van de aandoening verbeteren. Het kan bijvoorbeeld de niveaus van het goede cholesterol verhogen, de bloedsuikerspiegel verlagen en de bloeddruk verbeteren.

Epilepsie

De enige aandoening waarvoor het keto dieet bewezen effectief is, is epilepsie. Dit is de oorspronkelijke reden waarom het dieet werd ontwikkeld en het heeft decennialang aangetoond dat het helpt bij het beheersen van aanvallen, vooral bij kinderen.

Studies hebben aangetoond dat het keto dieet helpt om aanvallen te verbeteren bij ongeveer 50% van de patiënten. Het helpt niet alleen aanvallen te stoppen. Onderzoekers hebben de hersenen van kinderen met epilepsie onderzocht nadat ze een keto dieet hadden gevolgd en ontdekten dat het dieet verschillende hersenpatronen verbeterde bij ongeveer 65% van de patiënten.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

PCOS, veroorzaakt door hormonale disfunctie, kan een frustrerende aandoening zijn om mee te leven. Het volgen van een keto dieet kan echter helpen om de symptomen onder controle te houden.

Een van de belangrijkste factoren van PCOS is insulineresistentie. Het is gebruikelijk dat vrouwen met deze aandoening aankomen, naast overmatige haargroei. In één studie werd aangetoond dat een keto dieet leidde tot gewichtsverlies bij 12% van de patiënten met PCOS. Het verbeterde ook de reproductieve hormonen en verminderde het vastende insulinegehalte met 54%.

Diabetes

Tot slot kunnen mensen met diabetes baat hebben bij het keto dieet. Er is echter ook bewijs dat het kan leiden tot ketoacidose. Dit betekent dat diabetici die overwegen dit dieet te volgen, hun arts moeten raadplegen. Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze geen ketoacidose ontwikkelen, wat zeer gevaarlijk kan zijn voor hun gezondheid.

Kan je als vegetariër het Keto Dieet volgen?

Wat moet je eten?

Als je een vegetarisch keto dieet wilt volgen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarop je je moet richten. Deze zijn onder andere:

 • Plantaardige vetten en eiwitten
 • Koolhydraatarme groenten
 • Zuivel
 • Eieren
 • Noten en zaden
 • Bessen

Met het standaard keto dieet zou je de vetten en eiwitten die je nodig hebt uit dierlijke producten halen. Voor een vegetarische variant moet je je richten op plantaardige vetten en eiwitten, zoals kokosnoten en avocado’s. Je kunt ze natuurlijk eten of hun oliën gebruiken om de gezonde vetten te verkrijgen die je nodig hebt. Eiwitten kun je uit tofu en zelfs tempeh halen.

Je kunt dezelfde groenten eten als in het standaard dieet, waaronder bloemkool, courgette, spinazie, champignons en asperges. Zuivelproducten zoals harde kaas, gewone cottage cheese en volle yoghurt zijn ook toegestaan.

Eieren zijn een andere bron van eiwitten, terwijl noten en zaden vezels kunnen toevoegen. Zaden zijn bijzonder goed vanwege hun gezonde vetten en lage koolhydraatgehalte. Tot slot kun je bessen toevoegen aan je dieet wanneer je zin hebt in iets zoets.

Welke uitdagingen zijn er?

Het vegetarische keto dieet brengt enkele uitdagingen met zich mee. Het grootste probleem is dat het standaard vegetarische dieet rijk is aan koolhydraten, vooral in termen van bonen en linzen die je normaal zou eten.

Er is ook een grote kans dat je niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het lichaam nodig heeft, zoals zink, vitamine D en B12, calcium en eiwitten. Als je tekorten ontwikkelt, kan dit allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Je moet ervoor zorgen dat je deze uitdagingen aanpakt om het vegetarische keto dieet gezond te volgen.

Stappen voor het volgen van een vegetarisch Keto Dieet

Als je besluit het vegetarische keto dieet te proberen, zijn er enkele stappen die je moet nemen.

Begin met het beperken van je koolhydraatinname tot ongeveer 20 gram per dag. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt bij elke maaltijd, idealiter rond de 70 gram per dag.

Eet twee keer per dag 1-3 porties groenten. Gebruik bij het koken gezonde oliën en voeg smaak toe aan je eten met kruiden en specerijen.

Zoals je ziet, is het mogelijk om een vegetarisch keto dieet te volgen. Je moet echter wel bewust zijn van de uitdagingen en weten hoe je ze kunt overwinnen om gezond te blijven. Vanwege de extra beperkingen van een vegetarisch keto dieet, is het aan te raden om met je arts te overleggen voordat je het dieet in je dagelijkse leven opneemt.

Nadelen van het keto dieet: keto-griep, vermoeidheid, risico op nierstenen, spierverlies, verhoogd cholesterol, en mogelijke gewichtstoename na stoppen.
Nadelen van het keto dieet: keto-griep, vermoeidheid, risico op nierstenen, spierverlies, verhoogd cholesterol, en mogelijke gewichtstoename na stoppen.

Mogelijke nadelen van het Keto Dieet

Korte termijn bijwerkingen

Wanneer je net begint met het keto dieet, kunnen er veel korte termijn bijwerkingen optreden. Dit komt omdat je drastische veranderingen aanbrengt in je normale dieet.

Alles wat drastisch wordt veranderd, zal een schok voor het lichaam zijn. Als je gewend bent om dagelijks een hoog aantal koolhydraten te consumeren, kan een plotselinge vermindering ervan een aantal effecten hebben. Deze omvatten:

 • Overmatige dorst en verhoogde urinatie
 • Vermoeidheid
 • Griepachtige symptomen
 • Duizeligheid
 • Honger

Het is heel gewoon voor volgers van het dieet om griepachtige symptomen en vermoeidheid te ervaren. Deze duren meestal tot drie dagen en kunnen gepaard gaan met honger en duizeligheid. Overmatige dorst en frequent urineren gaan vaak hand in hand.

Hoewel deze bijwerkingen moeilijk te verdragen zijn, zijn ze in de meeste gevallen slechts tijdelijk.

Lange termijn bijwerkingen

Als het keto dieet voor langere tijd wordt gevolgd, kunnen er ook enkele lange termijn bijwerkingen optreden. Kinderen die het dieet volgen, kunnen last krijgen van nierstenen. Naar schatting krijgt ongeveer 5% van hen nierstenen als gevolg van het keto dieet.

Er is ook een verhoogd risico op botbreuken. Dit komt door acidose en veranderingen in de insuline-stijl groeifactor 1. De botten kunnen na verloop van tijd eroderen en zwakker worden. Daarom wordt geadviseerd om vitaminesupplementen te nemen om ervoor te zorgen dat je nog steeds de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Risico’s

Naast de hierboven genoemde bijwerkingen zijn er ook enkele risico’s waarmee je rekening moet houden. Als je diabetes hebt, bestaat de kans dat je ketoacidose ontwikkelt, een potentieel gevaarlijke aandoening.

Als je het keto dieet volgt voor gewichtsverlies, bestaat er ook het risico dat je het verloren gewicht weer terugkrijgt zodra je stopt met het dieet. Het keto dieet heeft een van de hoogste gewichtsterugwinningspercentages van alle diëten. Dit betekent dat wanneer je weer normaal gaat eten, je het gewicht dat je hebt verloren waarschijnlijk weer zult aankomen.

Na verloop van tijd kun je ook spiermassa verliezen met het keto dieet en kan je atletische prestaties verminderen.

Hoewel het keto dieet geweldige kortetermijnvoordelen kan bieden, heeft het ook een aantal bijwerkingen en risico’s. Het is belangrijk om je bewust te zijn van zowel de korte- als langetermijnbijwerkingen en risico’s voordat je beslist of het dieet geschikt is voor jou.

Terug op het juiste spoor komen als je de keto-dieetregels hebt geschonden

Het keto dieet kan een geweldige manier zijn om af te vallen en je gezondheid te verbeteren, maar het kan ook moeilijk zijn om je eraan te houden. De restrictieve aard van het dieet maakt het gemakkelijk om van het pad af te raken. Bovendien moet het dieet niet voor lange tijd worden gevolgd, dus pauzes zijn minimaal elke 12 maanden vereist.

Terugkomen op een koolhydraatarm dieet zoals het keto dieet kan lastig zijn. Hier zijn enkele tips om het gemakkelijker te maken om terug te keren naar het dieet na een pauze.

Voorkom zelfkritiek

Als je van het keto dieet bent afgeweken, is het gemakkelijk om jezelf daarvoor te bekritiseren. Dit zal echter niet helpen om terug op het juiste spoor te komen of de kans verkleinen dat je opnieuw afwijkt van het dieet. Integendeel, het vergroot de kans dat je faalt. Waarom? Omdat zelfkritiek je een slecht gevoel geeft en kan leiden tot negatief denken.

Je begint te denken dat je te zwak bent om het dieet te volgen, en je zult waarschijnlijk naar troostvoedsel grijpen. De waarheid is dat het keto dieet moeilijk te volgen is en dat de meeste mensen meerdere keren falen voordat ze erin slagen het dieet te handhaven.

Heb een plan

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk terug op het dieet komt, is door een plan te hebben.

Dit betekent dat je weet wat je gaat eten en back-upopties hebt voor speciale gelegenheden. Als je de eerste keer dat je het dieet probeerde faalde, kijk dan naar de redenen waarom je faalde. Welke triggers had je en hoe kun je die deze keer overwinnen? Hoe beter je voorbereid bent, hoe kleiner de kans dat je weer faalt.

Begin langzaam

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen het keto dieet niet volhouden, zijn de bijwerkingen. Wanneer je je dieet drastisch verandert, schokt dit het lichaam en veroorzaakt het een aantal onaangename symptomen.

Er zijn echter manieren om de korte termijn effecten van het keto dieet te beperken. Langzaam beginnen is een van de belangrijkste adviezen die je moet volgen. Als je probeert je koolhydraatinname drastisch te verminderen en je vetinname te snel te verhogen, zul je aanzienlijke bijwerkingen ervaren. Dus begin langzaam en je zult merken dat het gemakkelijker is om met de symptomen om te gaan.

Zoek steun

Alles is gemakkelijker als je een goed ondersteuningssysteem hebt. Zoek een partner die ook het dieet volgt. Je kunt elkaar motiveren en elkaar verantwoordelijk houden. Dit kan echt helpen. Je kunt tips uitwisselen en elkaar ondersteunen als het moeilijk wordt. Zoek online naar keto dieetforums en sociale mediagroepen voor ondersteuning.

Het terugkomen op het keto dieet is niet gemakkelijk, maar de bovenstaande tips kunnen echt helpen. Zorg er ook voor dat je jezelf bewapent met heerlijke keto recepten, zodat je voldoende variatie hebt in je dieet.

Een keto dieet is niet zo beperkt als het lijkt. Er zijn veel heerlijke keto recepten beschikbaar voor variatie en smaak.
Een keto dieet is niet zo beperkt als het lijkt. Er zijn veel heerlijke keto recepten beschikbaar voor variatie en smaak.

Keto recepten ideeën

Low-Carb Taco’s

Deze low-carb taco’s bewijzen dat je niet hoeft af te zien van je favoriete voedsel op het keto dieet. In plaats van flour-based taco schelpen, gebruikt dit recept kaasschelpen.

Bak simpelweg de cheddarkaas schelpen in de oven en vul ze vervolgens met rundergehakt en een beetje salade voor heerlijke, gezonde low-carb taco’s.

Toscaanse Knoflookkip

Op zoek naar een restaurantwaardige maaltijd die je thuis kunt bereiden? Deze Toscaanse knoflookkip zal zeker in de smaak vallen. De saus is heerlijk romig en het gerecht duurt slechts 30 minuten om te bereiden en te koken.

Je hebt niet veel ingrediënten nodig: kipfilets, zware room, spinazie, zongedroogde tomaten en kippenbouillon. Het kan alleen worden geserveerd of naast een kleine portie pasta om het laag in koolhydraten te houden.

Keto Chicken Pot Pie

Denk je dat je geen troostrijke taart kunt eten op het keto dieet? Denk opnieuw! Deze keto chicken pot pie is een geweldig recept om te proberen. Het heeft een verbluffende biscuit-topping en een heerlijke romige vulling.

Hoewel het een lange ingrediëntenlijst heeft, is het relatief eenvoudig te maken. Zorg ervoor dat je kiest voor een lage zoutkippenbouillon.

Conclusie

Het keto dieet heeft een lange geschiedenis, beginnend in de jaren 1920 als een behandeling voor epilepsie. Tegenwoordig is het een populair dieet voor gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen. Hoewel het dieet aanzienlijke voordelen kan bieden, zoals gewichtsverlies en verbeterde bloedsuikerwaarden, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen en risico’s.

Voor degenen die overwegen het keto dieet te volgen, is het raadzaam om een plan te hebben, langzaam te beginnen en een ondersteuningssysteem te zoeken. Door deze stappen te volgen en je bewust te zijn van de uitdagingen, kun je de voordelen van het keto dieet maximaal benutten.

Bronnen

 1. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 67(8), 789-796.
 2. Freeman, J. M., Kossoff, E. H., & Hartman, A. L. (2007). The ketogenic diet: one decade later. Pediatrics, 119(3), 535-543.
 3. Kossoff, E. H., & Rho, J. M. (2009). Ketogenic diets: evidence for short-and long-term efficacy. Neurotherapeutics, 6(2), 406-414.
 4. Westman, E. C., Feinman, R. D., Mavropoulos, J. C., Vernon, M. C., Volek, J. S., Wortman, J. A., … & Phinney, S. D. (2007). Low-carbohydrate nutrition and metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 86(2), 276-284.
 5. Neal, E. G., Chaffe, H., Schwartz, R. H., Lawson, M. S., Edwards, N., Fitzsimmons, G., … & Cross, J. H. (2008). The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. The Lancet Neurology, 7(6), 500-506.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in