Is er een Dash dieet voor vegantariers?

Een veganistisch DASH dieet omvat kleurrijke groenten, fruit, volle granen, noten, zaden, verrijkte plantaardige melk en minimaliseert natrium- en suikerinname.
Een veganistisch DASH dieet omvat kleurrijke groenten, fruit, volle granen, noten, zaden, verrijkte plantaardige melk en minimaliseert natrium- en suikerinname.

Het DASH dieet, oftewel Dietary Approaches to Stop Hypertension, is een voedingsplan dat oorspronkelijk is ontwikkeld om de bloeddruk te verlagen zonder medicatie. Dit dieet heeft bewezen gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hartziekten, beroertes en bepaalde soorten kanker. Maar hoe zit het met mensen die een veganistische levensstijl volgen? Kunnen zij profiteren van het DASH dieet? In dit artikel zullen we onderzoeken hoe het DASH dieet kan worden aangepast voor veganisten, waarbij we de nadruk leggen op voedingsdeskundige inzichten en bewegingsadvies.

Wat is het DASH dieet?

Oorsprong en doelstellingen

Het DASH dieet werd in de jaren negentig ontwikkeld door het National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) in de Verenigde Staten. Het doel was om een dieet te creëren dat de bloeddruk op een natuurlijke manier verlaagt. Het dieet richt zich op het verminderen van de inname van natrium en het verhogen van de consumptie van voedingsstoffen zoals kalium, calcium en magnesium, die een gunstig effect hebben op de bloeddruk.

Belangrijkste kenmerken

Het DASH dieet moedigt het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen aan:

 • Fruit en groenten: Rijk aan kalium, magnesium en vezels.
 • Volkorenproducten: Bieden vezels en andere essentiële voedingsstoffen.
 • Magere eiwitten: Zoals gevogelte, vis en bonen.
 • Zuivelproducten: Vetarm of vetvrij, rijk aan calcium en vitamine D.
 • Noten en zaden: Bron van gezonde vetten en eiwitten.

Het dieet beperkt de inname van:

 • Verzadigde vetten en transvetten: Te vinden in vet vlees, volle zuivelproducten en gefrituurd voedsel.
 • Toegevoegde suikers: Zoals in snoep, frisdrank en desserts.
 • Natrium: Beperkt tot maximaal 2300 mg per dag, met een ideaal doel van 1500 mg per dag.

Veganistische aanpassing van het DASH dieet

Basisprincipes voor veganisten

Een veganistisch dieet sluit alle dierlijke producten uit, inclusief vlees, vis, zuivel en eieren. De uitdaging is om de voedingsstoffen die in het traditionele DASH dieet aanwezig zijn, te vervangen door plantaardige alternatieven. Dit vereist zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat de voedingsbehoeften volledig worden gedekt.

Vervangingen en alternatieven

 • Eiwitbronnen: Bonen, linzen, kikkererwten, tofu, tempeh en andere soja-producten zijn uitstekende vervangers voor vlees en zuivel.
 • Calcium en vitamine D: Plantaardige melkvervangers zoals amandelmelk, sojamelk en rijstmelk zijn vaak verrijkt met calcium en vitamine D. Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli zijn ook goede calciumbronnen.
 • Omega-3 vetzuren: Lijnzaad, chiazaad en walnoten zijn rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA), een type omega-3 vetzuur dat essentieel is voor de gezondheid.
 • IJzer: Peulvruchten, verrijkte granen, zaden en gedroogd fruit zijn rijk aan ijzer. Combineer deze met vitamine C-rijke voedingsmiddelen om de opname te verbeteren.

Voorbeeldmenu’s en recepten

Een typisch veganistisch DASH-menu kan er als volgt uitzien:

Ontbijt

 • Havermout met fruit en noten: Havermout gekookt met amandelmelk, gegarneerd met bessen, plakjes banaan en een handvol noten.

Lunch

 • Quinoasalade met groenten en kikkererwten: Een mix van quinoa, komkommer, tomaat, paprika, rode ui en kikkererwten, gegarneerd met een citroendressing.

Diner

 • Groentecurry met linzen: Een geurige curry gemaakt met linzen, spinazie, tomaten, kokosmelk en kruiden, geserveerd met bruine rijst.

Snacks

 • Verse fruitstukken: Zoals appels, sinaasappels, peren en druiven.
 • Groentesticks met hummus: Wortels, selderij en paprika met een dip van hummus.

Voedingssupplementen

Hoewel een goed gepland veganistisch dieet de meeste voedingsbehoeften kan dekken, is vitamine B12 een uitzondering omdat het van nature niet in plantaardige voedingsmiddelen voorkomt. Daarom kan het voor veganisten vaak noodzakelijk zijn om vitamine B12-supplementen te gebruiken of om regelmatig verrijkte voedingsmiddelen te consumeren.

Het is verstandig om dit met uw huisarts te overleggen. Supplementen zijn vaak niet nodig als uw dieet goed is samengesteld en u voldoende verrijkte voedingsmiddelen consumeert. Het nemen van te veel supplementen kan leiden tot een overdosis, wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Bovendien kunnen de kosten van supplementen hoog oplopen, wat een onnodige uitgave kan zijn als u voldoende voedingsstoffen uit uw dieet kunt halen.

Gezondheidsvoordelen van het veganistische DASH dieet

Bloeddrukverlaging

Het DASH dieet staat bekend om zijn effectiviteit bij het verlagen van de bloeddruk. Onderzoek toont aan dat een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en peulvruchten de bloeddruk significant kan verlagen. Voor veganisten, die van nature al een dieet volgen dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen, kan het volgen van de DASH-richtlijnen nog meer voordelen bieden. De inname van kaliumrijke voedingsmiddelen zoals bananen, zoete aardappelen en spinazie helpt de bloeddruk te reguleren door het effect van natrium in het lichaam te balanceren.

Verbeterde hartgezondheid

Het veganistische DASH dieet is gunstig voor de hartgezondheid. Door het verminderen van verzadigde vetten en het verhogen van de inname van vezels en antioxidanten, kan dit dieet helpen bij het verlagen van cholesterolniveaus. Voedingsmiddelen zoals haver, bonen en noten bevatten oplosbare vezels die het LDL-cholesterol kunnen verlagen. Bovendien bevatten plantaardige voedingsmiddelen antioxidanten die ontstekingen verminderen en de gezondheid van bloedvaten verbeteren.

Gewichtsbeheersing

Een ander belangrijk voordeel van het veganistische DASH dieet is gewichtsbeheersing. Het dieet is rijk aan voedingsstoffen en vezels, wat helpt bij het bevorderen van een vol gevoel en het verminderen van overeten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een plantaardig dieet volgen, vaak een lager lichaamsgewicht hebben in vergelijking met vleeseters. Door het vervangen van calorierijke, bewerkte voedingsmiddelen door voedzame, plantaardige opties, kan het DASH dieet helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Vermindering van het risico op chronische ziekten

Het veganistische DASH dieet kan ook bijdragen aan de preventie van chronische ziekten zoals diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en metabool syndroom. De overvloed aan vezels, antioxidanten en fytonutriënten in plantaardige voedingsmiddelen speelt een cruciale rol bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezond metabolisme. Voedingsmiddelen zoals bessen, broccoli en noten bevatten bioactieve stoffen die het risico op celbeschadiging en ontstekingen verminderen.

Praktische tips voor het volgen van een veganistisch DASH dieet

Maaltijdplanning en voorbereiding

Een succesvolle overgang naar een veganistisch DASH dieet vereist zorgvuldige maaltijdplanning en voorbereiding. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen op te nemen om ervoor te zorgen dat aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:

 • Maak een boodschappenlijst: Plan uw maaltijden voor de week en maak een gedetailleerde boodschappenlijst om ervoor te zorgen dat u alle benodigde ingrediënten in huis hebt.
 • Kook in bulk: Bereid grote porties van basisvoedingsmiddelen zoals granen, bonen en groenten, en bewaar ze in de koelkast of vriezer voor snelle en gemakkelijke maaltijden gedurende de week.
 • Experimenteer met recepten: Zoek naar veganistische recepten die voldoen aan de DASH-richtlijnen en probeer nieuwe gerechten om variatie in uw dieet te brengen.

Eet buiten de deur

Eten buiten de deur kan een uitdaging zijn voor veganisten die het DASH dieet volgen, maar met wat voorbereiding en kennis kunt u gezonde keuzes maken:

 • Onderzoek restaurants: Zoek naar restaurants met veganistische opties of menu’s die flexibel zijn en bereid zijn om aanpassingen te doen.
 • Vraag om vervangingen: Wees niet bang om te vragen naar vervangingen of aanpassingen aan gerechten, zoals het vervangen van vlees door extra groenten of peulvruchten.
 • Draag snacks bij u: Neem gezonde snacks mee, zoals noten, fruit of hummus met groenten, voor het geval er beperkte veganistische opties beschikbaar zijn.

Voedingsetiketten lezen

Het lezen van voedingsetiketten is essentieel om te zorgen dat u voldoet aan de DASH-richtlijnen en tegelijkertijd een veganistisch dieet volgt:

 • Controleer op verborgen dierlijke producten: Let op ingrediënten zoals caseïne, gelatine en dierlijke bijproducten die in sommige bewerkte voedingsmiddelen kunnen voorkomen.
 • Kies voor laag natrium: Zoek naar producten met een laag natriumgehalte en vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen die vaak veel zout bevatten.
 • Kijk naar verrijkte producten: Kies voor plantaardige melkvervangers en andere producten die verrijkt zijn met calcium, vitamine D en B12.

Veelgestelde vragen over het veganistische DASH dieet

Is het moeilijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen op een veganistisch DASH dieet?

Nee, het is niet moeilijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen op een veganistisch DASH dieet. Plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu, tempeh, quinoa en noten bieden voldoende eiwitten. Door een verscheidenheid aan deze eiwitrijke voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen, kunt u gemakkelijk aan uw dagelijkse eiwitbehoeften voldoen.

Kan ik voldoende calcium en vitamine D krijgen zonder zuivelproducten?

Ja, het is mogelijk om voldoende calcium en vitamine D te krijgen zonder zuivelproducten. Plantaardige melkvervangers zoals amandelmelk, sojamelk en rijstmelk zijn vaak verrijkt met calcium en vitamine D. Andere calciumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere donkergroene bladgroenten, verrijkte granen en tofu gemaakt met calciumsulfaat. Voor vitamine D kunt u ook blootstelling aan zonlicht en supplementen overwegen.

Hoe kan ik natriumarm eten terwijl ik veganistisch ben?

Om natriumarm te eten, is het belangrijk om sterk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze vaak veel zout bevatten. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Gebruik kruiden, specerijen en citroensap om smaak toe te voegen aan uw maaltijden zonder extra natrium.

Zijn er specifieke voedingssupplementen die ik moet overwegen?

Hoewel een goed gepland veganistisch dieet de meeste voedingsbehoeften kan dekken, kunnen sommige veganisten baat hebben bij supplementen. Overweeg een vitamine B12-supplement, omdat deze vitamine bijna uitsluitend in dierlijke producten voorkomt. Ook kan een vitamine D-supplement nuttig zijn, vooral tijdens de wintermaanden of als u weinig blootstelling aan zonlicht krijgt. Omega-3 supplementen op basis van algen kunnen ook nuttig zijn om aan uw behoefte aan essentiële vetzuren te voldoen.

Conclusie

Het DASH dieet biedt aanzienlijke gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van de bloeddruk, verbeteren van de hartgezondheid, en verminderen van het risico op chronische ziekten. Door zorgvuldig plantaardige alternatieven te kiezen en aandacht te besteden aan voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine D en omega-3 vetzuren, kunnen veganisten optimaal profiteren van het DASH dieet.

Een veganistisch DASH dieet kan niet alleen helpen bij het beheersen van de bloeddruk, maar ook bijdragen aan een algehele gezonde levensstijl. Door vers, onbewerkt voedsel te kiezen en slim te plannen, kunnen veganisten een dieet volgen dat zowel voedzaam als smakelijk is.

Bronnen en meer informatie

 1. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)
 2. Academy of Nutrition and Dietetics
 3. Harvard T.H. Chan School of Public Health
 4. Vegetarian Resource Group

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in