Bloeddrukmonitoren: Een essentieel hulpmiddel

blood pressure monitor
blood pressure monitor

Bloeddrukmonitoren zijn medische apparaten die worden gebruikt om de bloeddruk van een persoon te meten en te controleren. Ze worden zowel thuis als in medische settings gebruikt om de gezondheid van het hart en de bloedvaten te bewaken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat bloeddrukmonitoren precies zijn, hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde levensstijl.

Wat is een bloeddrukmonitor?

Een bloeddrukmonitor, ook wel bekend als een bloeddrukmeter, is een instrument dat wordt gebruikt om de bloeddruk te meten. Het bestaat meestal uit een manchet die om de bovenarm wordt gewikkeld, een druksensor en een digitale display waarop de bloeddrukwaarden worden weergegeven. Moderne bloeddrukmonitoren zijn vaak elektronisch en maken gebruik van oscillometrische technologie om de bloeddruk te meten.

Hoe werkt een bloeddrukmonitor?

Bij het meten van de bloeddruk plaatst de persoon de manchet om de bovenarm, ter hoogte van het hart. Vervolgens wordt de manchet opgeblazen, waardoor de bloedstroom in de slagader tijdelijk wordt afgekneld. Daarna wordt de druk geleidelijk verlaagd en registreert de bloeddrukmonitor de drukschommelingen in de slagader. Op basis van deze gegevens worden de systolische (bovenste waarde) en diastolische (onderste waarde) bloeddruk gemeten en weergegeven op het display.

Het belang van bloeddrukmonitoring

Het regelmatig controleren van de bloeddruk is van vitaal belang voor het monitoren van de cardiovasculaire gezondheid. Een hoge bloeddruk (hypertensie) is een veelvoorkomende aandoening die het risico op hartaanvallen, beroertes en andere hart- en vaatziekten verhoogt. Door regelmatig de bloeddruk te meten, kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden opgespoord en kan tijdig medisch advies worden ingewonnen.

Soorten bloeddrukmonitoren

Er zijn verschillende soorten bloeddrukmonitoren beschikbaar op de markt. De meest voorkomende zijn de bovenarmbloeddrukmonitoren, waarbij de manchet om de bovenarm wordt geplaatst. Deze worden als nauwkeuriger beschouwd dan de polsbloeddrukmonitoren, die de bloeddruk meten via de pols. Daarnaast zijn er ook digitale bloeddrukmonitoren die automatisch de meting uitvoeren en de resultaten opslaan voor latere analyse.

Tips voor het gebruik van een bloeddrukmonitor

 • Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het correct gebruik van de bloeddrukmonitor.
 • Zorg ervoor dat de manchet goed is aangebracht en niet te strak of te los zit.
 • Meet de bloeddruk op een rustig moment, bij voorkeur nadat je enkele minuten hebt gezeten en ontspannen bent.
 • Zorg voor een comfortabele zithouding en ondersteun de arm waar de manchet is geplaatst.
 • Vermijd praten of bewegen tijdens de meting, omdat dit de resultaten kan beïnvloeden.
 • Meet de bloeddruk op dezelfde tijd van de dag voor een consistente monitoring.
 • Houd een logboek bij van de gemeten bloeddrukwaarden en eventuele symptomen om ze te delen met je zorgverlener.

de bloeddruk op een rustig moment, bij voorkeur nadat je enkele minuten hebt gezeten en ontspannen bent.

 • Zorg voor een comfortabele zithouding en ondersteun de arm waar de manchet is geplaatst.
 • Vermijd praten of bewegen tijdens de meting, omdat dit de resultaten kan beïnvloeden.
 • Meet de bloeddruk op dezelfde tijd van de dag voor een consistente monitoring.
 • Houd een logboek bij van de gemeten bloeddrukwaarden en eventuele symptomen om ze te delen met je zorgverlener.

De voordelen van thuisbloeddrukmonitoring

Het gebruik van een bloeddrukmonitor thuis biedt verschillende voordelen. Het stelt individuen in staat om regelmatig en gemakkelijk hun bloeddruk te controleren zonder een bezoek aan de arts. Dit kan vooral handig zijn voor mensen met hypertensie of andere hartaandoeningen die hun bloeddruk regelmatig moeten controleren. Thuismonitoring kan ook helpen bij het identificeren van wittejashypertensie, waarbij de bloeddruk hoger lijkt te zijn in de klinische setting door angst of stress. Het bijhouden van een bloeddruklogboek kan nuttige informatie verschaffen aan zorgverleners om de behandeling aan te passen en gezondheidsrisico’s te verminderen.

Conclusie

Bloeddrukmonitoren zijn essentiële hulpmiddelen voor het bewaken van de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Door regelmatige metingen van de bloeddruk kunnen afwijkingen in een vroeg stadium worden opgespoord, waardoor tijdige medische interventie mogelijk is. Thuisbloeddrukmonitoring biedt gemak en comfort, waardoor individuen zelfstandig hun bloeddruk kunnen controleren en een actieve rol kunnen spelen in het behoud van een gezonde levensstijl.

Bronnen

 1. American Heart Association. (2021). Understanding Blood Pressure Readings. Geraadpleegd op 30 mei 2023, van https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in