Beroerte: Symptomen, oorzaken en behandeling

Beroerte: Symptomen, oorzaken en behandeling
Beroerte: Symptomen, oorzaken en behandeling

Een beroerte, ook wel bekend als een cerebrovasculair accident (CVA), is een ernstige medische noodsituatie die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken. Het is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte wereldwijd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een beroerte precies is, welke symptomen het veroorzaakt, wat de oorzaken zijn en hoe het kan worden behandeld.

Wat is een beroerte?

Een beroerte treedt op wanneer er een verstoring is in de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit kan gebeuren door een geblokkeerd bloedvat (ischemische beroerte) of door een gescheurd bloedvat (hemorragische beroerte). Wanneer de hersenen geen zuurstof en voedingsstoffen krijgen, kunnen hersencellen beschadigd raken of afsterven, wat leidt tot mogelijke permanente neurologische schade.

Symptomen van een beroerte

De symptomen van een beroerte kunnen plotseling optreden en kunnen variëren, afhankelijk van het getroffen gebied in de hersenen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verlies van kracht of gevoel aan één zijde van het lichaam, vaak in het gezicht, de arm of het been.
 • Moeite met spreken of begrijpen van spraak.
 • Plotse verandering in het gezichtsvermogen, zoals wazig zien of verlies van gezichtsveld.
 • Ernstige hoofdpijn, vaak vergezeld van duizeligheid en misselijkheid.
 • Coördinatie- en evenwichtsproblemen.

Het is belangrijk om te weten dat bij een beroerte elke minuut telt. Als je deze symptomen bij jezelf of bij iemand anders opmerkt, bel dan onmiddellijk een medische hulpdienst.

Oorzaken van een beroerte

Er zijn verschillende oorzaken van een beroerte. De belangrijkste zijn:

 1. Ischemische beroerte: Dit type beroerte wordt veroorzaakt door een geblokkeerd bloedvat in de hersenen. De blokkade kan optreden door een bloedstolsel dat zich vormt in de hersenen (trombotische beroerte) of door een stolsel dat zich vormt in een ander deel van het lichaam en naar de hersenen reist (embolische beroerte).
 2. Hemorragische beroerte: Dit type beroerte treedt op wanneer er een bloeding optreedt in de hersenen, meestal als gevolg van een gescheurd bloedvat. De twee belangrijkste vormen van hemorragische beroerte zijn intracerebrale bloeding en subarachnoïdale bloeding.

Behandeling van een beroerte

Een beroerte vereist onmiddellijke medische aandacht. Snelle behandeling kan het verschil maken in het minimaliseren van hersenschade en het bevorderen van herstel. De behandeling van een beroerte kan verschillende benaderingen omvatten, waaronder:

 1. Intraveneuze trombolyse: Bij een ischemische beroerte kan intraveneuze trombolyse worden toegediend om het bloedstolsel op te lossen en de bloedtoevoer naar de hersenen te herstellen. Dit moet echter binnen een bepaald tijdsbestek na het begin van de symptomen worden toegediend.
 2. Mechanische trombectomie: In sommige gevallen kan een procedure genaamd mechanische trombectomie worden uitgevoerd om het bloedstolsel fysiek te verwijderen. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een katheter die naar het getroffen bloedvat wordt geleid.
 3. Medicatie voor symptoombestrijding: Afhankelijk van de specifieke symptomen en de onderliggende oorzaak van de beroerte, kunnen medicijnen worden voorgeschreven om symptomen te beheersen, de bloeddruk te reguleren, bloedstolsels te voorkomen of andere relevante aandoeningen te behandelen.
 4. Revalidatie en herstel: Na een beroerte is revalidatie vaak noodzakelijk om het herstel te bevorderen. Dit kan fysiotherapie, ergotherapie, spraaktherapie en andere vormen van therapie omvatten, afhankelijk van de specifieke beperkingen en behoeften van de patiënt.

Conclusie

Een beroerte is een ernstige medische noodsituatie die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken. Het kan leiden tot blijvende neurologische schade en heeft een aanzienlijke impact op de gezondheid en het welzijn van een persoon. Het herkennen van de symptomen van een beroerte en het zoeken naar onmiddellijke medische hulp is van cruciaal belang om de schade te beperken en het herstel te bevorderen. Het begrijpen van de oorzaken van een beroerte en de beschikbare behandelingsopties kan ook helpen bij het voorkomen en effectief omgaan met deze levensbedreigende aandoening.

Bronnen

 1. American Stroke Association. (2022). About Stroke. Geraadpleegd op 30 mei 2023, van https://www.stroke.org/en/about-stroke
 2. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2021). Stroke: Hope Through Research. Geraadpleegd op 30 mei 2023, van https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Hope-Through-Research/Stroke-Hope-Through-Research

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in